©   ISSELDENT TANDTECHNIEK 2015

030  688  03  24

Info@isseldent.nl

Nieuwe Prothese


Waarom voelt mijn nieuwe kunstgebit anders aan dat het oude?

Het nieuwe kunstgebit heeft een afwijkende vormgeving dan het oude. Ook de tanden en kiezen raken elkaar op een andere manier. Hierdoor kan het nieuwe kunstgebit in het begin voor wat ongemak zorgen. Mogelijke klachten zijn: moeilijk kunnen kauwen, moeilijk praten, slissen, gevoelige spieren in het gezicht of gevoelige kaak-gewrichten. Heeft u dusdanig veel problemen dat u geneigd ben het nieuwe kunstgebit niet meer te dragen, neem dan contact met ons op.

Het dragen van mijn nieuwe kunstgebit is pijnlijk, hoort dit?

Het nieuwe kunstgebit kan in het begin pijn veroorzaken. Bij het plaatsen van het kunstgebit zat het prima, maar na een paar dagen kan het strakker aanvoelen rond de kaken. Dit kan pijn klachten veroorzaken. Slijp of vijl nooit zelf aan uw kunstgebit. Dit kan ten koste gaan van de pasvorm. Neem contact met ons op, zodat de tandprotheticus u met een eenvoudige correctie van de pijn kan afhelpen. Let erop dat u geruime tijd, voordat u naar de praktijk komt het gebit draagt, zodat hij kan zien waar de pijnlijke plaats zich bevindt.

Mag ik vast voedsel eten met een nieuw kunstgebit?

Eén van de belangrijkste functies van uw gebit is het kauwen van voedsel. Met het nieuwe gebit voelt dat wat onwennig en zult u voorzichtig zijn. Het is echter niet nodig uitsluitend vloeibaar voedsel te eten. U mag meteen alles proberen. U ervaart zelf het beste wat wel en wat niet kan. Als u veel problemen ondervindt, neem dan gerust de eerste paar dagen wat zachter voedsel, maar probeer zo snel mogelijk uw oude eetpatroon op te pakken. Wanneer blijkt dat het eten van harder voedsel echt niet gaat, dan kunt u contact met ons opnemen.

Hoe komt het dat mijn eten niet of anders smaakt?

In het begin kan het voorkomen dat de smaak door de nieuwe prothese iets afneemt. Dit zal zich vaak na korte tijd herstellen.

Sinds ik een nieuw kunstgebit heb loopt, er speeksel uit mijn mond of ik heb een droge mond. Gaat dat vanzelf weg?

Het is mogelijk dat u last heeft van teveel of juist te weinig speeksel. Dit is een vaak voorkomend probleem dat na enige tijd zal verdwijnen.

Hoe komt het dat ik niet meer duidelijk spreek?

De spraak kan enige tijd gehinderd zijn door het nieuwe kunstgebit. Enkele klanken zoals de ‘s’, de ‘t’ en de ‘d’ kunnen in het begin problemen geven. Dit is normaal. Meestal gaat het na verloop van enkele dagen veel beter. Zo nodig kunt u hardop lezen, om ervoor te zorgen dat alles weer gaat klinken, zoals u gewend was.

Mijn gezicht lijkt dikker. Is dat normaal?

Als u in de spiegel kijkt, zult u erg moeten wennen. Door de prothese kan de bovenlip wat ‘voller’ zijn en het gezicht wat minder ingevallen. Dit is volkomen normaal en zal na verloop van tijd wennen. De enige manier is echter door het kunstgebit te dragen.

Kan ik spierpijn hebben aan de kauwspieren?

Doordat uw mond met het nieuwe gebit vaak voller is en de kiezen eerder op elkaar komen, moeten ook de spieren aan deze nieuwe manier van bijten wennen. In het begin kan het gebeuren dat u een soort spierpijn aan de kauwspieren voelt. Hoewel dit erg vervelend kan zijn, is het toch belangrijk het nieuwe kunstgebit te blijven dragen, zodat ook de spieren zo snel mogelijk gewend raken. Bel voor blijvende problemen met uw tandprotheticus, zodat hij samen met u naar een oplossing kan zoeken.

Ik kan mijn nieuwe kunstgebit niet uitkrijgen. Wat moet ik doen?

Als u uw prothese ’s avonds niet uit krijgt, heeft deze een uitstekende pasvorm. Door met water uw mond te spoelen, wordt het vacuüm tussen het gebit en het tandvlees verbroken en kunt u het gebit makkelijk uitdoen.